Els col·laboradors de VIAempresa trien els seus llibres preferits en un recull de propostes literàries pel dia del llibre i la rosa. Antoni Garrell recomana ‘Viatge als països del cotó’ d’ Erik Orsenna (Laertes, 2009)

“Per Sant Jordi, les roses i els llibres omplen els nostres carrers, mentre el sentiment de pertinença es reforça en un món cada cop més global, i a la vegada, més conscient de la importància de tenir cura de l’entorn i d’adoptar estils de vida més sostenibles. Un món en què “les matèries primeres són els presents que ens fa la Terra. Presents amagats o presents visibles. Presents fòssils, presents miners, que un dia s’esgotaran. O presents botànics que el sol i l’ activitat de l’home, cada any , renoven.”

Són les primeres línies del llibre, que ens porta a visitar tots els indrets on es cultiva el cotó, i conèixer les diferents societats que viuen d’aquesta planta que es cultiva entre el paral·lel 37 nord i el paral·lel 32 sud. Una planta que necessita poca aigua, molta calor i moltíssima llum. Una planta de la que s’aprofita absolutament tot, que aporta confortabilitat vestint a la població de tot el planeta, dóna treball a milions de persones i riquesa als 90 països que la cultiven i, especialment, a la Xina, els Estats Units, l’Índia i el Pakistan que aporten el 70% de la producció mundial. Avui en dia que tot es qüestiona, que vivim en una època d’obsolescència accelerada i que esdevé imprescindible pensar i actuar simbiòticament en local i global (tot conservant el món que ens alberga) crec que esdevé imprescindible celebrar Sant Jordi 2015 llegint a Orsenna i el seu llibre, ja que amb ell coneixerem una nova visió del que significa globalització.

23.04.2015

Antoni Garrell i Guiu

Article complet a Via Empresa