Antoni FarressAntoni FarressAntoni FarressFa menys d’una hora que he rebut la trucada en la què em notificaven la mort de l’Antoni Farrés, una persona sens dubte clau en la historia de Sabadell i de Catalunya dels darrers 30 anys.

Faig aquesta afirmació des de l’anàlisi històrica, des que seguia per la premsa, amb atenció i admiració, la transformació dels barris de Sabadell que ell impulsà des del precís moment (19 d’abril de 1979) que assolí el govern democràtic de la ciutat o la modernització de la ciutat amb la construcció de l’eix Macià. A nivell de Catalunya recordo el seu impuls per constituir el consorci LOCALRET, integrat per més de 700 ajuntaments del país, com una evidencia del seu compromís amb la importància de les telecomunicacions i la societat de la informació.

També ho puc afirmar des de l’amistat personal sorgida al 1998 i forjada i consolidada amb les nostres converses, iniciatives i projectes conjunts en els darrers 10 anys, des de la creació, conjuntament amb el Pere Monràs i altres companys, del Cercle per al Coneixement, passant per la idea de formalitzar la B30 com un corredor per fer possible a Catalunya l’economia del coneixement (projecte MEDARC), o el nostre treball conjunt en el Consell de Assessor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

En Toni Farrés ha estat una persona excepcional, un líder amb visió de futur. Controvertit, com tota persona que entoma els problemes i que, fent una passa endavant, assumeix el compromís amb generositat i entrega. Una persona de pensament i acció que encarnava el consell que em va donar el meu avi i que el meus pares em van ensenyar a complir “ El saber et fa créixer, aplicar-lo et dóna vida”.

Però, coneixent-lo, sé que no voldria que miréssim sols el passat. Ell voldria que no perdéssim de vista el futur i que, per moltes dificultats que existeixen, recordem que sempre hi ha oportunitats per a tots si es treballa amb enginy, entrega i generositat, sumant esforços i cooperant per competir.

Aquesta visió de futur d’en Toni Farrés, aquesta voluntat i capacitat de saber i fer és el llegat que ens deixa a tots els associats del Cercle i que ens obliga a treballar per assolir-lo. Ben segur que aquest llegat ens marcarà profundament, a tots els ciutatadans de Sabadell i a totes aquelles persones que creiem fermament en un futur basat en el coneixement, el treball, l’esforç i la cooperació entre tots els pobles.

Antoni Garrell i Guiu